Hälsa

Klimakteriet

Idag vill jag skriva ett inlägg vinklat från min roll som Stark genom klimakteriet coach. Jag har de bästa jobbet…att få hjälpa andra att må bra. Att hjälpa dig till en balanserad livsstil och att skapa ditt drömliv. Så idag tar vi itu med klimakteriet. Det är som sagt viktigt att du mår bra genom alla faser i livet. Du ska inte acceptera att det är så här det ska vara utan det finns faktiskt möjligheter till att må bra.

Du kanske känner igen dessa symptom. Då är det mest troligt förklimakteriet/ klimakteriet det handlar om…..

Svettningar

-Torra och sköra slemhinnor

-Sömnproblem som ofta orsakas av nattsvettningar

-Minskad sexlust och smärta vid samlag

Humörsvängningar

-Ångest, oro och depression

-Koncentrationssvårigheter (hjärndimma- mental tröghet)

-Viktuppgång

-Led- och muskelvärk

-Håravfall eller oönskad hårväxt

-Huvudvärk, migrän eller svår pms

De flesta klimakteriesymptom kan förvärras om du är mycket stillasittande, röker, är kraftig överviktig, konsumerar mycket alkohol och har en sockerrik diet. Så den livsstilen kan ha stor inverkan på hur du mår i klimakteriet. Börja med att Skapa balans genom att se över kosten, kom igång med rörelse, hitta din återhämtning samt se över din näringsstatus. För att komma igång med att hitta din balanserade livsstil så klicka här och få min minikurs- Skapa och lev ditt drömliv med en energifylld livsstil. Du får den dessutom GRATIS!

Kort förklarat är klimakteriet helt enkelt en tid då äggstockarna åldras och slutar fungera. Äggstockarna producerar östrogen, progesteron och en liten mängd testosteron. Dessa hormoner påverkar vår livmoder men också brösten, skelettet, huden, bindväven och hjärnan. Det är inte så konstigt att du blir påverkade kroppsligt och mentalt när du når klimakteriet. Redan i förklimakteriet (alltså en tid innan) så startar denna hormonella förändring.

Tips på hur du kan må bättre i klimakteriet

Om vi börjar med sömnen. Får du inte sova så blir du ju lätt galen tillslut. Du kanske störs av nattsvettningar och vallningar och då rubbas din sömn. Dålig sömnkvalitet under långa perioder kan ge biverkningar som:

 • Försämrat immunförsvar
 • Viktuppgång
 • Humörpåverkan
 • Högt blodtryck
 • Depression
 • m.m

Viktigt med återhämtning. Se till att du planerar in tid för återhämtning. Vad är återhämtning för dig? Det betyder inte att du ska chilla på soffan utan det är saker du mår bra av. Det kan var en sovmorgon, att läsa en bod, att ta en promenad, delta i en yogaklass eller en meditation. Säg nej till saker du inte vill göra och du säger istället JA till dig själv. Lägg inte energi på personer/ saker som tar din energi. Äg din ålder, din tid och din framtid.

Vi hoppar vidare till varför rörelse är extra viktigt Det finns många fördelar med regelbunden träning och framförallt för oss kvinnor i klimakteriet. Träning / rörelse hjälper dig att bibehålla muskelmassa och stärker ditt skelett. Samt att det är rejäl humörhöjare:-) Men tränar du för mycket och du fortsätter att gå upp i vikt så kan det bero på att kroppen är stressad av din hårda träningen. Fortsätt träna men inte lika fullt så intensivt. Här kommer några positiva effekter av att du rör på dig varje dag:

 • Minskar hjärt- kärlsjukdom
 • Förbättrar sömn
 • Motverkar benskörhet
 • Minskar vallningar och svettningar
 • Motverkar viktuppgång
 • Gör dig gladare, starkare och du blir mer stresstålig
 • m.m

Så vi skuttar vidare till kosten. Det är så att en välbalanserad kost kan minska dina klimakteriesymptom. För det första så kan du undvika många av våra livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt-/ kärlsjukdomar och högt blodtryck. En välbalanserad kost med bra lagad mat med en balans mellan proteiner och kolhydrater. Minska ner på sockerrik mat, undvik att småäta. Det finns inga förbud men undvik att äta mycket av godis, snacks, läsk, alkohol och energidrycker (det finns faktisk hälsosamma ”energidrycker” som ger naturlig energi)

Men äter jag en välbalanserad kost så behöver jag inte tillsätt extra kosttillskott? Det stämmer på en del. Men känner du dig väldigt trött och nedstämd, håret känns torrt och livslöst eller att du tappar mycket hår. då kan det vara värt att testa. När vi mår dåligt på insidan av vad det än må vara så går alla våra viktiga vitaminer och mineral åt till att ta hand om det som är fel. Våra kroppar är ju faktiskt självläkande. Men framförallt håret, huden och naglarna kommer alltid i sista hand så att säga. Än en gång våga testa att tillföra extra vitaminer och mineraler för att uppleva skillnaden.

Här har jag listat de vitaminer och mineraler som kan stötta dig under klimakteriet. Ge dig mer energi, förbättra din sömnkvalité, få snabbare återhämtning, stärka skelettet, stärka håret, minska svettningar och vallningar. Åter igen, kroppen är självläkande när den är i balans.

 • B6, B 12 och Folsyra behövs för att många av kroppens processer ska fungera normalt. Bland annat för din ämnesomsättning och tillverkning av röda- och vita blodkroppar, immunförsvaret, hormonbalansen och nervsystemets funktion
 • Kalcium är viktigt för att bilda skelettvävnad. Brist på kalcium kan leda till benskörhet.
 • Magnesium behövs för att omsätta kalcium i kroppen, samt för nerv- och muskelfunktionen. Magnesium främjar god sömn.
 • Järn behövs för att transportera syre i blodet och i musklerna. Brist kan leda till trötthet och nedsatt immunförsvar
 • D vitamin reglerar kalkbalansen i vårt skelett och tänder. Är bra för vårt immunförsvar. Viktigt att vi äter extra av d-vitaminer, framförallt på vintern
 • Zink behövs för vår överlevnad. Zink bidrar till en frisk hud, starkare skelett och starkt och friskt hår. Brist på zink kan försämra ditt immunförsvar
 • Omega 3 behövs för din celluppbyggnad och cellreparation. Stödjer ditt immunförsvar och påverkar regleringen av blodtrycket.
 • Isoflavon är en fytoöstrogen, ett östrogenliknande ämnen från växtriket. Fytoöstrogener (Isoflavon) kan ha bra effekter på menssmärtor eller pms-besvär och klimakteriebesvär som vallningar och svettningar.

Jag har länkat till de vitaminer som jag själv använt under många år. Jag ser även stora skillnader på många av mina kunders välmående. Många av dessa vitaminer och mineraler har även andra hälsofrämjande effekter. De upplever själva att de är piggare, sover bättre och har ett bättre välmående helt enkelt. Kom ihåg att du bör äta vitaminer och mineraler i minst tre månader innan du kan uppleva effekter och resultat. Det tar lite tid för kroppen att fylla sina näringsluckor. Det finns inga quickfix- metoder. Ge dig tid och omsorg.

Hoppas du har fått lite tips på vad som händer under klimakteriet och vad du kan göra för att minska dina symptom.

Fyra anledningar till varför jag rekommenderar dessa vitaminer för till ditt välmående i klimakteriet

 1. Effektfulla och av högsta kvalitet
 2. Fri frakt vid beställning över 500 kr
 3. 30 dagars öppet köp, du kan alltså testa produkterna i 30 dagar och uppfyller de inte dina förväntningar så returnerar du dem. Vilken hälsokostaffär eller apotek har det undrar jag?!
 4. Busenkelt att beställa via webbshop och de skickas från centrallagret i Ängelholm, innehållsförteckning på svenska

www.yvonneswayoflife.se

Fakta har jag hittat i boken Stark genom klimakteriet skriven av Monika Björn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s