Okategoriserade

Brygg din egen Kombucha

Hur har jag kunnat missa Kombucha?

Har bara hört talas om den fermenterade drycken som många tycker är så god. Lite skeptisk.. vissa saker som är hälsosamma är inte alltid goda. Våra smaklökar är olika. Jag blev överraskad! kombucha är väldigt gott och läskande!

Kombucha (volgasvamp/ tesvamp) innehåller många nyttiga bakterier och jäststammar som anses vara hälsosamt. Sägs öka energi och stärker immunförsvaret. Precis som min morgondrink som jag tar varje dag med probiotika, vitaminer och gurkmeja.Om den kan du läsa mer om Här!

Kombucha är inget nytt utan det har bryggts och druckits under tusentals år främst i Ryssland och Kina.

Jag började med att köpa en färdig flaska på hälsokosten, smaksatt med blåbär och lime. En superbra nybörjarkombucha. Har testat några olika varianter och nu så brygger jag min egen.

Kombucha är ett svart te som tillsammans med socker fermenterats och bildat en syrlig, smakrik och hälsosam dryck. Jag tycker den är supergod! Framförallt när man ”bryggt” det 2 gånger och smaksatt den med till exempel hallon eller blåbär. Under den processen bildas även bubblor så den funkar absolut som ett alternativ till bubbel, läsk och andra söta drycker.

När jag startade upp min första bryggning av Kombucha köpte jag ett färdigt startkit. Där ingick startvätska och en scoby (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) Blandas sedan med avsvalnat svart, sött te. Den färdiga drycken innehåller inget socker eftersom det ”äts” upp under fermenteringen. Efter 10-14 dagar är den klar att dricka eller att smaksättas och sättas på bryggning nr 2. Det tar bara några dagar så har man en färdig dryck. Det gäller sedan att spara lite startvätska så man kan brygga vidare och hålla sig med kombucha.

I början kändes det svårt, att det var så många moment. När man väl kommit i gång så är det relativt lätt och det rullar på. Kan tänka mig att det är lite som med surdegsbröd. Man måste ta hand om sig startvätska. Jag tar hand om min scoby, den har inte fått något namn än…..

Lycka till med din bryggning av Kombucha!

/ Yvonne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s